Mit tegyünk, ha elkóborol a kutyánk?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Nem egy irigylésre méltó helyzet, és bizonyára egyetlen négylábú gazdija sem szeretné megtapasztalni. Amikor a kutya séta közben eltéved, például mert felfedez egy lyukat a kerítésen, vagy mert egy másik állatot észlel, amely felkeltette a figyelmét, sokan pánikolunk és kétségbeesünk. Valójában ez egy természetes reakció, azonban négylábú barátunk érdekében meg kell őriznünk a hidegvérünket, és következetesen kell eljárnunk, hogy megtaláljuk őt. Hogyan nézzen ki egy ilyen terv?

 

Maradjunk a lehető legtovább ugyanazon a helyen

Maradjunk a lehető leghosszabb ideig azon a helyen, ahol a kutyánk elveszett – ideális esetben néhány órán keresztül –, és próbáljuk megkeresni társunkat. Kérhetünk segítséget a járókelőktől, mivel segítségnyújtásuk gyakran felbecsülhetetlen értékű. A kutyák általában megpróbálnak maguktól visszamenni, így ha a helyszínen maradunk, nagy az esélye, hogy négylábú barátunk hamarosan visszatér. Ha mégis el kell hagynunk azt a helyet, próbáljunk meg minél hamarabb visszatérni oda, és folytassuk a keresést.

 Az internet hatalma

Ma már a közösségi hálózatoknak is nagy erejük van. Ha ismersz egy helyi, környékbeli Facebook-csoportot, próbáld meg ott megosztani a problémádat. Meglátod, hogy sok segítséget kaphatsz. Próbáld ki a közösségi hálózatok erejét olyan csoportokban is, amelyek kutyákra fókuszálnak. Próbáld ki például a speciális fajtákkal foglalkozó csoportokat. Előfordulhat, hogy ezeknek a csoportoknak a hirdetési szabályzata miatt elutasítják a kérésedet, de sosem tudni, ki olvassa a bejegyzést, és hogyan segíthet.

 Ne feledkezzünk meg a hatóságokról

A következő lépés az illetékes hatóságokkal való kapcsolatfelvétel. Akár a helyi rendőrség is segíthet: elkérik a telefonszámunkat, hogy felhívhassanak, ha új információ jelenik meg kisállatunkkal kapcsolatban. Ráadásul azok, akik elveszett kutyát találnak, szintén az önkormányzati rendőrséget hívják. Így, ha megfelelően igazolni tudjuk, hogy hozzánk tartozik, jó esélyünk lehet a sikerre.

Érdemes felhívni az állatorvosunkat, különösen, ha a kutya chippel rendelkezik. Mindössze annyit kell tenni, hogy közöljük a doktorral a kutya chipszámát, és bejelentjük elérhetőségeinket. Ennek köszönhetően a kutyánkkal kapcsolatos információk könnyebben elterjednek. 

Vegyük fel a kapcsolatot a közeli menhelyekkel

Ne feledkezzünk meg a környékbeli állatmenhelyekről sem. Ide a gazdátlanul talált kutyákat viszik be, akár az önkormányzati tisztviselők, akár például egy tudatos állampolgár. Ráadásul ezek a menhelyek általában szigorú állatazonosítási szabályokat követnek, így lehetséges, hogy ők lesznek azok, akik megtalálják az elveszett kutyát.

 A helyi hatóságok is segíthetnek

Ne feledkezzünk meg az önkormányzatokról sem, hiszen ők azok, akik az állatok befogásáért felelősek. Ha a kutyát még nem is fogták be, legalább információt adhatunk róla, így nagyobb esélyünk lehet a sikerre. Ha a kutya eltéved az erdőben, próbáljunk meg kapcsolatba lépni az illetékes vadászegyesülettel, amely segíthet a keresésben.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →