Kutyaszőr: hogyan ápoljátok, és milyen praktikákat vethettek be vedlés idején?

WAF Kft. tette közzé ekkor:

A bunda a kutya egyik legfontosabb ismertetőjegye, amely fokozott gondoskodást igényel. Nem számít, hogy kutyusotok rövid vagy hosszú szőrű, mindegyik fajta igényli a figyelmet. Hogyan ápolhatjátok tehát a kutya szőrét és mit kell tenni vedlés idején?


A kutyaszőr nem csak a szép megjelenés miatt fontos

A kutya bundája nagyon fontos szerepet tölt be. Védelemként szolgál a káros környezeti hatások, a hideg, a hő és a víz ellen, valamint felfogja a port. Ezenkívül a kutya egészségi állapotát is jól tükrözi. A kutya testében megjelenő minden betegség és probléma megmutatkozik a szőrzet minőségén és állapotán.

 

A bunda kefélése elengedhetetlen

A kutya szőrének ápolásakor kulcsfontosságú a bunda kikefélése. Ez a művelet minden kutyánál nélkülözhetetlen, és segít eltávolítani a szennyeződést, például a sarat vagy a sétáltatás közben beleakadt gallyakat. A fésüléssel maga a bunda is megtisztul, és az elhalt szőrszálak is kihullanak. A bunda rendszeres fésülése és kefélése segíthet abban is, hogy észrevegyétek a kullancsokat. Ha ragaszkodtok ehhez a rituáléhoz, megelőzhetitek a további problémákat is.

 

Kellemes rituálé

Az, hogy milyen gyakran kell fésülni a kedvencetek szőrzetét, attól függ, hogy hosszú vagy rövid szőrű kutyáról van-e szó. Hosszú szőrű kutyák esetében az ápolás természetesen megerőltetőbb és több időt igényel. A bunda kikefélése azonban rituálévá válhat, amit idővel ti is, és a kedvencetek is egyre jobban fog élvezni.

 

Megfelelő termékek fürdetéshez

A kutya bundájának ápolásakor a következő lépés a megfelelő fürdőtermék kiválasztása. Mindig kizárólag állatok számára készült sampont és balzsamot használjatok! Az ilyen termékek megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek kellőképpen táplálják a kutya bundáját.

 

Kiegyensúlyozott étrend, mint a csillogó bunda titka

A megfelelő étrend szintén nagyon fontos a kutya szőrzete szempontjából. Ha a kutyusotoknak kiegyensúlyozott étrendje van, amely tartalmazza az összes szükséges tápanyagot, minden bizonnyal meglátszik a bundája minőségén is. Másrészt a fakó szőr és a túlzottan hámló bőr annak a jele lehet, hogy a kutya étrendje nem megfelelő. Ilyen esetben érdemes lehet kiegészíteni azt megfelelő vitaminokkal és fehérjékkel. Ugyanakkor kerüljétek a nagy mennyiségű hozzáadott nyersanyagot és színezéket tartalmazó kutyaeledelt, és adjatok a kedvenceteknek inkább halat tartalmazó ételt, amelytől egészséges és fényes lesz a szőrzete!

 

A vedlés felgyorsítható

A vedlés egy tág témakör. A bundaváltás, amely rendszerint tavasszal és ősszel jellemző, különösen nagy kihívást jelent a hosszú szőrű kutyáknál. Ezt a folyamatot nem lehet megakadályozni, de fel lehet gyorsítani, ami azt jelenti, hogy kevesebb időt kell töltenetek a kutya által elfoglalt hely takarításával. Ne feledjétek azonban, hogy ez az élettani folyamat nélkülözhetetlen a kutya egészsége szempontjából!

 

A vedlés felgyorsításának lépései nem nehezek. A kiegyensúlyozott étrend itt is kiemelkedő szerepet játszik. Ezen kívül ajánlatos még például lazacolajat is adni a kutyának. A lazacolaj az emésztésre is jó hatással van. A vedlés ideje alatt érdemes gyakrabban fürdetni és kefélni a kutya bundáját, hogy felgyorsítsátok a bundaváltást. Továbbá vitaminokkal és ásványi anyagokkal is kiegészíthetitek az étrendjét, amelyek támogatják, hogy a szervezete megfelelően működjön.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →