Karácsonyi vacsora kedvenceidnek

WAF Kft. tette közzé ekkor:

A karácsony egyik legfontosabb része a Szentestén elfogyaszott vacsora. Hazánkban például általában halászlé, sült vagy rántott ponty, és burgonyasaláta szerepel a menüben. A legfontosabb azonban, hogy minden szerettünk ott legyen az asztalnál, és ez vonatkozik szőrös barátainkra is, akik egész évben hűséges társaink. Hogyan tudod a karácsonyi vacsora fogásait úgy alakítani, hogy az a kedvenceidnek is megfeleljen?

 

Alapvető szabályok

A négylábú barátaidnak szánt ételek megtervezésekor és elkészítésekor gondolj arra, hogy nem minden jó nekik. Ha tehát nem szeretnéd az éjszakát azzal tölteni, hogy emésztési gondokkal küszködjenek, érdemes néhány alapszabályt szem előtt tartani. Mindenképpen kerüld a fűszereket, mert azok irritálhatják kedvenceid gyomrát és beleit, és emiatt gondjaik lehetnek.

 

A karácsonyi eledelt úgy kell összeállítanod, hogy odafigyelsz, kedvenced mennyire képes alkalmazkodni az étrendváltozásokhoz. Ugyanis ha az gondot okozna, akkor jobb, ha inkább nem változtatsz semmit, és maradsz a klasszikus menünél. Ha tudod, hogy kedvenced képes elviselni némi változást, akkor egy kicsit többet is módosíthatsz a menün, és figyeld a reakcióját.

 

Hal a kutyák számára

Ha a kedvenced vacsorájánál a hagyományosabb eledelnél maradsz, és a normál száraztápot vagy konzervet választod, akkor például egy kis halolajjal teheted különlegessé. Egy másik lehetőségként halat is beiktathatsz a menübe, de azt semmiképpen ne süsd olajban. Megpárolhatsz egy darab pontyot vagy filét, és meglátod, a kutyád imádni fogja. Arra azonban mindig figyelj, hogy az eledel nem tartalmazhat semmilyen fűszert, még sót és borsot sem. Figyelj a csontokra is – a kutyád csak olyan falatot kapjon, amiben még legapróbb szálkák sincsenek, mert azok is nagy problémákat okozhatnak szőrös barátodnak.

 

A desszert

Ha desszertet szeretnél adni a kutyádnak, válaszd az egyik kedvenc jutalomfalatát. Például szárított hús vagy májas kutyakeksz tökéletes lesz. Ez utóbbit úgy készítheted el, hogy összekeversz csirkemájat, zabpelyhet, tojást és majoránnát. Sütőben megsütöd, és már kész is!

 

Haldarabkák macskáknak

Hasonló szabályok vonatkoznak a macskák menüjére is. Ha szeretnéd, hogy ők is részesei legyenek a karácsonyi ünneplésnek, akkor kényeztesd őket egy kicsit. Szintén ne használj fűszereket, kerüld az olajban sütést, és a lehető legalaposabban csontozd ki a haldarabokat. Ha körettel is szeretnéd kínálni a macskádat, akkor se adj neki krumplisalátát. Használhatsz némi zöldséget, de burgonyát soha! A macskák ugyanis nem ehetnek burgonyát.

A karácsonyi vacsora tökéletes alkalom arra, hogy megölelgesd kedvencedet, a végén pedig jutalomfalattal is megkínáld. Választhatsz töltött falatkákat vagy szárított húst. Azonban ne feledd, hogy a „mindent csak mértékkel” szabály a háziállatainkra is vonatkozik! Kerüld tehát a túl sok rágcsálnivalót és jutalomfalatot, mert lehet, hogy több kárt okoznak, mint örömet. Végül is a legfontosabb feladat karácsonykor, hogy időt töltsünk szeretteinkkel, és ehhez semmilyen étel nem fogható.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →