Hogyan válaszd ki a megfelelő hámot kutyád számára?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Ugye, hogy nehéz a döntés, hiszen olyan nagy a választék? Jó tanács, hogy először próbáljuk ki a hámot egy szakértő segítségével, mielőtt megvásárolnánk azt négylábú barátainknak.

Manapság a hámokból tényleg nagyon széles választék áll rendelkezésre. Léteznek hámok szánhúzó, canicross és normál kutyatartók számára. Leteszteltünk néhány hámot, hogy lássuk, hogyan megy végbe a kiválasztás.

Csakúgy, mint amikor ruhát vagy cipőt vásárolunk az interneten, a kisállat-kiegészítőket kínáló online áruházak is biztosítanak mérettáblázatokat és útmutatókat, amelyek segítenek a megfelelő választásban. Egészen mostanáig úgy gondolhattuk, a legfontosabb a hám mérete, illetve az, hogy a mérettáblázatok alapján a kutyának megfelelő legyen. Mérjük meg a kutya nyakának kerületét, hosszát a marmagasságtól a faroktőig stb., majd válasszuk ki a nekünk legjobban tetsző darabot. De!

Mégsem olyan egyszerű, mint gondolnánk! Ahhoz, hogy a hám valóban jó legyen a kutyára, és azt a célt szolgálja, amire szántuk, nem csak a méretek fontosak; ki kell próbálni, hogy lássuk, hogyan „illeszkedik” a kutyára mozgás közben, vagyis amikor sétál és fut. Ráadásul ami nekünk, laikusként túl szűknek tűnik, azt egy szakember túl nagynak tarthatja. A megfelelő méretű hám általában kicsinek tűnik, amikor a kutyán van. 

Az egy dolog, hogy megmérjük a kutyát, de annak megítélése, hogy a hám megfelelően illeszkedik-e, teljesen más kérdés. Hallgassunk egy szakember tanácsára, aki elmagyarázza, hogy a hám nagyon egyénre szabott, és típusonként eltér. Ezért nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy bizonyos hámtípusok egy adott fajta számára alkalmasak. A kutya felépítésén kívül az is fontos, hogy milyen célra vásároljuk a hámot.

Ugyanazt a hámot, amelyet a kutyák sportolása során használjuk, nem lenne szabad a szokásos sétákhoz használni. Egyes hámok nagyobb erőkifejtést igényelhetnek a kutyától ahhoz, hogy „megnyúljanak” – vagyis a hám vége teljesen kinyújtott állapotban a faroktő felett helyezkedjen el. „Az első dolog, amit a kutyatartóktól megkérdezünk, hogy miért vesznek hámot a kutyájuknak?” – teszi hozzá a profi kutyaszánhajtó.

Más szóval, ha veszel egy alaphámot kutyasétáltatáshoz, de kocogni szeretnél a kutyáddal, és ő (természetesen) húzza a hámot, akkor a hám blokkolhatja a lapockáit, bevághat a bordái vagy a hónalja alatt, kicsúszhat a mellkasa közepénél, dörzsölheti a testét, stb. Másrészt, egy hosszú sporthám, amely futás közben tökéletesen illeszkedik a kutyára, nem biztos, hogy lassú séta közben is megfelelő lesz. Ezeket a tényezőket mind figyelembe kell venni.

Az egyik hámtípus akkor ajánlott, amikor a kutya terhet húz, például szánhúzás, túrázás vagy canicross, tehát sportolás során. Aztán léteznek olyan hámok, amelyek a természetben vagy a városban való rendszeres sétákhoz alkalmasak. A személyes konzultáció előnye azonban az, hogy mindent egyszerűen elmagyaráznak, kipróbálhatod a különböző hámokat a kutyán, és látni fogod, milyen különbség van a között, amikor a kutya sétál és fut. A szakértő szerint a hosszú hám, amelyet a kutyámnak választottam, a következő előnyökkel bír: „A hosszú hám lehetővé teszi a kutya számára, hogy teljes mértékben kihasználja a vonóerőt – azaz teljesen bele tudjon dőlni a hámba és húzni. Próbáljunk ki több hámot, és ha meggyőződtünk róla, hogy a kutya mellkasa, a lapockák, a hónalj és a bordák úgy helyezkednek el, ahogy kell, kiválasztottunk egyet.

Ha nincs lehetőséged személyes konzultációra, javasoljuk, hogy legalább készíts egy fényképet a kutyádról különböző helyzetekben, ahogy hámot visel, és küldd el szakértőknek értékelésre.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →