Hogyan biztosíthatjuk, hogy otthon tartott macskánk elégedett legyen?

WAF Kft. tette közzé ekkor:

Jóllehet a macskák bizonyos mértékig önálló állatok, gazdáik igyekeznek a lehető legjobb ellátást nyújtani számukra, és gondoskodni arról, hogy ezek a kis szőrgombócok minden körülmények között elégedettek legyenek. Mire van szükségük a lakásban élő macskáknak? És mire kell figyelnünk, mielőtt kiengedjük a macskát a kertbe? Mindezekről Helena Ruckerova macskatenyésztővel beszélgettünk.

 

Elképzelhető, hogy egy macska egész életét egy lakásban töltse?

Igen, a macskák nem szenvednek a lakásban, amennyiben a gazdi biztosítja számukra a tartalmas életet és biztonságot nyújtó körülményeket. A macskák nem válogatósak, ha a lakás méretéről van szó, de szükségük van arra, hogy használni tudják a teret.

Mit jelent ez? Mi a fontos tehát egy lakásban élő macska számára?

A kaparófák, polcok vagy mászókák ideálisak a magasban végzett tevékenységekhez. A macskák szeretnek mászni, mert a magasban biztonságban érzik magukat, és szeretik megfigyelni, mi történik odalenn. A biztonság szintén fontos egy lakásban élő macska számára.

Mire érdemes figyelnünk, léteznek-e ajánlások, amelyeket érdemes követhetünk a macska biztonsága érdekében?

Ha van erkélyünk, vagy akár csak egy ablak, gondoskodjunk róla, hogy legyen rajta védőháló. A macskák szeretnek az ablaknál ülni, figyelni a madarakat és a kinti tevékenységet. A vadászösztönük még mindig erős, és ha az ablakok nincsenek bebiztosítva, fennáll a veszélye, hogy a macska nem veszi észre, milyen magasan van, és úgy dönt, hogy vadászni megy. Az is fontos, hogy megszabaduljunk a mérgező növényektől, amelyeket a macska megrágcsálhat. A lakásban élő macskák számára a különböző szanaszét heverő zsinórok is veszélyesek, mert unalmukban megrághatják és lenyelhetik őket.

 

Meg lehet tanítani egy kinti macskát arra, hogy bent éljen? Például egy lakásban?

Egyes félig vad macskákat, amelyek megtanulták, hogy szabadon élik az életüket, nem lehet lakásba zárni, mert lehetetlen olyan környezetet teremteni, amely megfelel a vérmérsékletüknek. Az ilyen macskákat ajánlatos ivartalanítani, és visszahelyezni abba a környezetbe, amelyhez hozzászoktak. De nem sok ilyen van. A macskák többsége képes alkalmazkodni a lakásban való élethez, annak ellenére, hogy egy ideig a szabadban élt. Nagyon fontos, hogy elégedettek legyenek, és mindenekelőtt, hogy az otthonuk biztonságos legyen.

Milyen szempontok alapján állapítható meg, hogy egy macska valóban elégedett-e?

Egy lakásban élő macska számára nagyon fontos, hogy elegendő inger érje, hogy le tudja vezetni az energiáját. A különböző csalogatós és tollas játékok mozgásra motiválják a macskát és erősítik az emberrel való kapcsolatát, így az állat nem unatkozik. Ha egy macska nem fárad el eléggé – különösen, ha egyedül van, és a gazdája dolgozni jár –, sokat rosszalkodhat, ami szélsőséges esetben agresszióba csaphat át. A gazdi feladata, hogy ingergazdag környezetet teremtsen, hogy a macska ne unatkozzon.

Mit tegyünk, ha úgy döntünk, hogy kiengedjük a macskát a kertbe?

Ha kertes házban élünk, a kertet is biztonságossá kell tenni. Nemcsak azért, hogy megakadályozzuk a macska elszökését, hanem azért is, hogy távol tartsuk az idegen macskákat, amelyek betegségeket hozhatnak be. Ha nem tudjuk az egész kertet macskabiztos kerítéssel körbekeríteni, akkor ajánlatos a kertben egy kifutót építeni a macska számára. Ideális esetben a kifutót a házzal célszerű összekötni, így a macska eldöntheti, hogy bent vagy kint akar-e lenni.

Mi jellemző a kinti élethez szokott macskákra? Milyen körülményeket kell előkészítenünk számukra?

A kint született macskák, akiket anyjuk megtanít a természetben való életre és a táplálékszerzésre, sokkal több veszélynek vannak kitéve. A szabadságnak lehet olyan következménye, hogy ezek az állatok igen rövid ideig élnek. Ha azt szeretnénk, hogy a szabad élethez szokott macskánk egerésszen a ház vagy a fészer körül, akkor megfelelő környezetet kell előkészítenünk számára. Egy ilyen macska számára olyan környezetet kell biztosítani, ahol nincs túl sok autó, nincsenek kóbor kutyák, és ahol nem áll fenn a mérgezés veszélye. Ha nagyvárosban élünk, beszerzünk egy cicát, majd felügyelet nélkül kiengedjük, az rendkívül veszélyes az állat egészségére és életére nézve.

Milyen igényei vannak a macskáknak?

Számos interaktív játék létezik, amelyekkel a macska elszórakozik, amíg a gazdi nincs vele, de nincs jobb egy macskának, mint a gazdájával játszani. Továbbá, ha macskát szeretnénk tartani a lakásban, de munkába járunk, akkor jobb, ha két macskát tartunk. A napi gondoskodás és a háziállattal való kapcsolat jutalmaként egy elégedett, bújós állatot kapunk, aki szeret az embere közelében lenni, és teljes mértékben megbízik benne.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →