Hasznos tanácsok macskaneveléshez

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Bár a macskák igencsak önfejűek, nem szabad lemondani a nevelésükről, különben könnyen megtörténhet, hogy macskád lesz a családfő. Egy macska nevelése nem kíván emberfeletti teljesítményt, csak tudnod kell, hogyan kell csinálni! Íme néhány hasznos tipp, ami segíthet nevelni ezt az önfejű állatot.

Két dolgot fontos szem előtt tartani a macskák nevelése során:

1) A kutyákkal ellentétben, ők nem akarnak gazdájuk kedvében járni, ezért a jó viselkedést jövedelmezővé kell tenni számukra.

A büntetés nem hat a macskára, különösen nem a fizikai büntetés. Éppen ellenkezőleg! A rossz viselkedés büntetése csak arra készteti a macskát, hogy bosszút álljon rajtad, és hamarosan kellemetlen meglepetés fog várni valahol.
A nevelés alappillére tehát a jutalmazás! A macskáknak jó a memóriájuk, és könnyen megtanulják, mi a kifizetődő számukra. Ezért fegyverkezz fel valamilyen motiváló eszközzel, például jutalomfalat formájában, amellyel a macskát magad mellé tudod állítani.

2) Ne feledd, hogy a macska viselkedésének nagy részét a vadállati ösztön vezérli, amelyet nem lehet csak úgy elnyomni.

Ez bizony tényleg így van. Még a te aranyos szőrös kedvencedet is egy erős területi ösztönökkel rendelkező kis gyilkos ösztönei hajtják. Ez például azzal jár, hogy szétkarmolják a függőleges felületeket, és így a bútorokat is. A macskák így jelölik meg a területüket. A legjobb, ha már kiskorától kezdve megtanítod macskádat a kaparófák használatára, amelyeket a lakás több pontján is elhelyezhetsz. Ha a kaparófa nem vonzza azonnal a macskát, nagy segítség lehet például a macskamenta, amely felkelti a kíváncsiságát. Ha a macskamenta nem válik be, kipróbálhatsz más gyógynövényeket, például a valeriánát. Ez a macskajáték - Brit Cardboard Mouse - például macskamentával van töltve.

A macskád oda is felmászik, ahova nem kellene?

A macskáknak magasan fekvő, kilátással rendelkező helyekre van szükségük. Ezért előfordulhat, hogy olyan helyekre is felmásznak, ahol nem szeretnéd látni őket. Ennek elejét veheted, ha jó kilátással rendelkező pihenőhelyeket alakítasz ki számára. Erre alkalmasak például a különböző polcok vagy macskamászókák. A különböző feromon spray-k is jól működhetnek, amelyek illatukkal vonzzák a macskákat, vagy elcsalják őket azokról a helyekről, ahová nem szeretnéd, hogy menjenek (például a konyhapult környékéről).

Végül, de nem utolsósorban ne felejtsük el, hogy a macskák nagyon intelligensek, és fizikai és szellemi ingerekre is szükségük van ahhoz, hogy ne unatkozzanak. Az unalom a nemkívánatos viselkedés egyik fő oka. Bizonyára észrevetted, hogy a macskák játéka gyakran hasonlít a vadászatra. Könnyen előfordulhat, hogy törékeny tárgyakra vagy mozgó lábakra tekintenek zsákmányként. Ezért mindenképpen szerelkezz fel különféle macskajátékokkal, és rendszeresen játssz a macskáddal. Remek választásnak bizonyulnak például a különböző interaktív macska játékok, amelyek hosszú időn át elszórakoztatják cicádat. 

 


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →