Az okos macska WC-vel időt spórolhatsz, és figyelemmel kísérheted kedvenced egészségét

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A gazdik számára az okos WC praktikus alternatívája lehet a hagyományos alomtálcának, amelyet minden nap ki kell tisztítani. Akár mobiltelefonos alkalmazáson keresztül is szemmel tarthatod, és nyomon követheted a vécéhasználat gyakoriságát, különösen akkor, ha a macskád egészségügyi problémával küzd. Mik az előnyei és hátrányai ennek az új, „okos” kialakításnak?

Mindannyian tudjuk, hogyan néz ki egy tipikus macska alomtálca. Egyes felhasználói vélemények azt sugallják, hogy a műanyag doboz vagy a szimpla doboz hamarosan meg is szűnhet. A technológia folyamatosan fejlődik, és még a háziállatok világa is tele van új dizájnokkal. Ezek az innovatív öntisztító macska WC-k, melyeket négylábú barátaink számára terveztek, a gazdik többségének bizonyára már az első kipróbálás után elnyernék a tetszését. Az okos macska WC-ket nem csak a gazdik fogják értékelni, hanem elsősorban maguk a macskák, hiszen híresek a tisztaságukról. 

Mit tud egy okos WC?
Elsősorban időt takaríthatsz meg vele. Az alapmodellek egy forgó szerkezetet alkalmaznak, amely átfordítja az almot, és egy tálcába szitálja azt. Más típusok automata kaparókkal rendelkeznek, amelyek bekapcsolnak, amint a macska elhagyja a WC-t. A WC arra is figyelmeztethet, hogy töltsd újra az almot vagy ürítsd ki a tálcát. Az ürüléket 2-3 hetente kell eltávolítani a tálcából. A tálcát azonban úgy tervezték, hogy ne árasszon szagot. A különböző márkákhoz különböző típusú alom szükséges, amivel a vásárlás előtt tisztában kell lenned. Egyes modellek még alomtároló dobozzal is rendelkeznek, és maguktól újratöltődnek. Hát nem nagyszerű?

Mindenképpen olyan modellt válassz, amely beépített biztonsági egységgel rendelkezik. Ez ugyanis felismeri, ha az állat bent van, és megakadályozza, hogy megsérüljön a tisztítási folyamat megkezdése esetén. Egy másik fontos funkciója az, hogy ha a macska a tisztítási folyamat közben mászik be a WC-be, akkor azt felismeri. Leállítja a tisztítási folyamatot, és készenléti üzemmódba kapcsol. Az első használat előtt figyelmesen olvasd el a használati útmutatót azért, hogy az alomtálca a te és a macskád igényeinek megfelelően legyen beállítva – és főként a biztonságot szem előtt tartva! 

A WC-t be lehet állítani a napi egyszeri, vagy rendszeres tisztításra. Bekapcsolhatod manuálisan egy gombnyomással, a drágább modellek pedig intelligens mozgásérzékelővel rendelkeznek, amely minden alkalommal elindítja a tisztítási folyamatot, amint a macska elhagyja a WC-t. Este a legtöbbjük alvó üzemmódba kapcsol, hogy ne ébresszen fel téged. A gyártók igyekeznek mindenre gondolni – egyes vécék még beépített éjszakai kékfénnyel is rendelkeznek, hogy ne rúgj bele, amikor a hűtőszekrényhez osonsz, vagy kimész a mosdóba.

Az öntisztító WC-k drágább típusai még saját mobiltelefonos alkalmazással is rendelkeznek, ami megkönnyíti a takarítás szabályozását hosszú távon. Még figyelmeztetést is kaphatsz minden alkalommal, amikor a macskád használja a WC-t. Ez hasznos lehet abban az esetben, ha a macska beteg – például vesebeteg –, vagy ha általánosságban nyomon akarod követni a kiválasztását.  

Remekül hangzik, nem igaz? Pár dolgot azonban érdemes megfontolni
Az okos macska WC-knek vannak hátrányai is. Először is, viszonylag magas a beszerzési áruk. 300 eurónál kezdődnek, a mobiltelefonon keresztül vezérelhető típusok pedig akár 1000 euróra is rúghatnak. Meg van határozva, hogy mi a macska minimális és maximális súlya ahhoz, hogy a készülék működjön; ez pedig 2,5 kg-tól 10 kg-ig terjed. Ha azonban kistestű macskád van, ne aggódj – ezekre az esetekre ott a jó öreg kézi vezérlés. A nagyobb fajtáknak sajnos még várniuk kell a saját WC-re. Az okos WC további hátránya a nagyobb méret, ami kisebb lakásokba nem biztos, hogy ideális. Emellett a kábel hossza – amely általában 2 m körüli –, megköveteli, hogy a WC-t konnektor közelében helyezd el. 


A nemzetközi piacon több márka is kapható. Csehországban az okos WC-k még csak most vannak elterjedőben, ezért a választék még nem túl nagy. Ha te is szeretnél egy ilyen okos eszközt a kedvenced számára, akkor egyelőre mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. Meglátjuk, mit hoz a jövő, és merre halad a technológiai fejlődés.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →