Az ideális nyár kutyák számára

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Egyesek szeretik, mások nehezen tűrik. Természetesen a nyárról és az azzal járó forróságról beszélünk. A nagy hőség meglehetősen kellemetlen lehet kutyatársaink számára. Míg a macskák általában különösebb gond nélkül tűrik a hőséget, a kutyáknak ezzel szemben nehezebb dolguk van. Milyen programot tervezzünk hát, hogy kutyánk a lehető legjobban érezze magát, és milyen elveket kövessünk?

 

Séta az erdőben? Remek ötlet!

Ha magas a kinti hőmérséklet, akkor igazítsd ehhez a kedvenced napi programját. Ha van rá lehetőség, válassz olyan helyet, ahol sok az árnyék. Sétához ideális célpont lehet az erdő és az erdei ösvények, ahol kellemesebb a hőmérséklet, a fák pedig árnyékot és hűvösebb felületet biztosítanak, így nem lesznek érzékenyek a kutyád mancsai. Ráadásul ez egy új környezet lesz kutyád számára, ahol számtalan új helyet és illatot fedezhet fel. Erdők és árnyas ösvények még a nagyobb városok környékén is találhatók, és ez alól Budapest sem kivétel. Szóval ne félj egy kis kirándulástól, és meglátod, a kutyád értékelni fogja!
 
Vízi felfrissülés

Az erdő közelében lévő vízfelület nagy pluszt jelenthet. Ennek nem kell feltétlenül nagy tónak lennie, egy kis tó is elegendő, ahol a kutyád lehűlhet kicsit. A legtöbb kutya számára a víz remek lehetőséget biztosít, hogy kieressze a gőzt. Úszhatnak, játszhatnak, vagy egyszerűen csak kiállhatnak a partra, hogy lehűsítsék a mancsukat. Ügyelj arra, hogy ne vigyétek túlzásba, ha kutyád imád úszni vagy játszani. A kutyád se menjen be teljesen felhevülve a vízbe, hagyd, hogy előbb igyon, és a parton hűtse le magát.
 
Mondj nemet a betondzsungelre

Ugyanakkor kerüld el a nagyváros betonnal borított tereit, és a nem kellően árnyas területeket. Különösen az aszfaltozott utak hajlamosak felforrósodni, ami nem tesz jót a kutya mancsának. Válaszd meg okosan az útvonalat, és ha tudod, hogy a városból nincs lehetőséged vidékre menekülni, vidd ki a kutyádat a szabadba kora reggel, vagy késő este. Séta után mindig ellenőrizd kutya mancsait, töröld át őket nedves ruhával, és ha szükséges, a kiszáradt mancsokra használj hidratáló krémet.
 
Tenger csak kutyák számára

Ha négylábú barátodat a tengerhez vinnéd, vannak kifejezetten kutyák számára fenntartott helyek. Ott a kedvenced nyugodtan úszhat. Nagyszerű kutyás strandok találhatók például Horvátországban, valamint más tengerparti országokban. Csak keresni kell őket. A hőmérsékletet tekintve a lengyel tengerpart ideális és kutyabarát úticél. Ezek a strandok kiválóak a kutya szocializálódásához is. A lengyelek imádják a kutyákat, és szinte mindig elviszik kedvencüket a tengerpartra.  
 
Ha a tenger túl messze van...

Ha inkább maradnál a szárazföldön, jól jöhet egy kis felfújható medence. Ebben a kutyád bármikor kedvére hűsölhet és pancsolhat. Ha kevés a hely, egy egyszerű kerti tömlő is remek eszköz lehet, hogy bevizezd a kutyád. Itt is ügyelj arra, hogy ne sokkold a kutyát, és fokozatosan hűtsd le. 

Ha a fenti lehetőségek egyike sem áll rendelkezésedre, léteznek speciális hűtőmellények, amelyek segítenek jobban kezelni a kutya hőszabályozását. Használhatsz hűtőpárnát is.
 
Az ápolás alapvető szabályai

Az elsődleges és legfontosabb, amit minden körülmények között be kell tartani, az az elegendő folyadékbevitel. A kutyák is kaphatnak hőgutát vagy napszúrást, ezért fontos, hogy ne felejtsük el hidratálni, és távol tartani őket a közvetlen napfénytől. Soha nem szabad őket forró és zárt autóban hagyni, nehogy rosszul legyenek, aminek súlyos következményei lehetnek.

Ha a kutyád szemmel láthatóan nem érzi jól magát, éjszaka is szaporán lélegzik, és a mancs hűtése sem segít, akkor a legjobb, ha állatorvoshoz fordulsz.

Minél gondtalanabb nyarat kívánunk minden kétlábúnak és négylábú társaiknak!


A bejegyzés megosztása← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →