A nyúl, mint kisállat: miért érdemes családtagként kezelni?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A nyúl remek kisállat lehet azok számára, akik lakásban élnek, de nem engedhetnek meg maguknak macskát, vagy egyszerűen csak szeretnének egy vidám társat, aki egyrészt nem okoz csalódást, másrészt jól tűri az egyedüllétet. Mégis vannak bizonyos tényezők, amelyeket át kell gondolnod, mielőtt nyulat tartanál.

 

 Milyen előnyei vannak egy nyúl kisállatként való tartásának?

A nyulak nagyon intelligens lények. Egyesek számára fontos előnyük, hogy csendesek – a nyúl nem ugat, mint a kutya. A lakótömbben élők számára is megfelelő választás lehet a nyúl, ha tekintettel akarnak lenni a szomszédokra. Egy másik előnyük a viszonylag könnyű „karbantartás”: ezek a kisállatok csak karomvágást és fésülést igényelnek bizonyos időközönként. Ugyanakkor egyes fajták olyan nagyok, mint egy macska, ami jó lehet azoknak, akik nem engedhetnek meg maguknak macskát. A nyúl egy könnyen gondozható kisállat, nincsenek nagy elvárásai a környezet tekintetében, és nem igényel különleges bánásmódot. Ráadásul a nyulak nagyon gyakran egyedül is jól elvannak, és nincs szükségük olyan fajtársra, mint a tengerimalacoknak.

 Vannak, akik számára a nyúl megfelelőbb lehet, mint más rágcsálók?

A nyúl kétségtelenül jó választás ott, ahol gyerekek vannak, akik akár véletlenül is megsértenének bármilyen kisebb rágcsálót, például egy hörcsögöt. A nyulak nagyobbak, így sokkal biztonságosabban kezelhetők. Továbbá a nyulak azért is nagyszerűek, mert türelmesek, de ha rosszul bánnak velük, akkor haraphatnak. A nyulak nagyszerűen tudnak „nevelni”: nem hagyják, hogy a fülüknél fogva húzzák őket, vagy az orrukat bökdössék.

 Mit kell végig gondolni, mielőtt kisállatként nyulat tartanánk?

Mindenképpen figyelembe kell venni a nyúltartás anyagi vonzatait (a gondozás anyagilag is megterhelő lehet, például betegség vagy váratlan sérülés esetén). Azt is mérlegelni kell, hogy van-e elég időnk, illetve, hogy a nyúlnak meglesz-e mindene, amire szüksége van – például lesz-e elég lehetősége a mozgásra és a nyújtózkodásra.

 Célszerű-e nyulat tartani lakásban?

Kifejezetten. A nyulaknak nincs szükségük egy egész udvarra, mindössze emberi társaságra és elegendő táplálékra. Ráadásul nem okoznak felfordulást, ezért a legtöbb főbérlőt nem zavarja a tartásuk. A nyulak emellett nagyon tiszták is.

 Milyen esetben érdemes mégis lemondani arról, hogy lakásban nyulat tartsunk?

Ha van allergiás a családban, mindenképpen gondoljuk át a nyúl tartását. Ha gyanítjuk, hogy a nyúl szőrétől valaki kellemetlenül érezheti magát, akkor először érdemes orvossal konzultálni. Egy másik tényező az idő. Ha valaki egész nap a munkahelyén van, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ez idő alatt a nyúl biztonságban lesz-e.

 Mi minden tartozik még a gondozáshoz?

Ne feledkezzünk meg a sok-sok szeretetről. A nyulak olyan kisállatok, amelyek képesek a szeretetet viszonozni. Persze az időt és pénzt sem lehet figyelmen kívül hagyni. Az általános tréning is fontos. Fontos, hogy a háziállatnak több figyelmet szenteljünk a pubertáskorban.

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy fajtatiszta, törzskönyvvel és tetovált azonosítóval rendelkező nyulat vegyetek. A megfelelő nyúl kiválasztása csak a kezdet. A kisállat-tulajdonosnak a nyúl egész életében gondoskodnia kell kedvencéről. Természetesen a nyúl hazavitele előtt hasznos lehet átolvasni néhány alapvető információt, vagy ellátogatni a tenyésztőhöz, és előzetesen tájékozódni.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →