A kölyökkutyák szocializációja - miért fontos és hogyan kell csinálni?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A kutyák szocializációját gyakran említik a kutyakiképzés nagyon fontos részeként. Nagyköveteink és tapasztalt tenyésztőink, Bára Holodňák Bláhová és Jaromíra Sojková segítettek elmagyarázni, hogy miért van ez így, és hogy mit is jelent valójában.

A kölyökkutya szocializációját egyszerűen felfoghatjuk úgy, mint a kutya beilleszkedését a társadalomba, mind az emberi, mind a kutyás társadalomba. A megfelelő szocializációnak köszönhetően a kutya megtanul helyesen reagálni a különböző helyzetekre, amelyekkel az életben találkozni fog. 

A kölyöknek már a tenyésztőnél el kell kezdenie ismerkedni a külvilággal 

"A kölyökkutyák szocializációjának első időszaka valójában a tenyésztőnél kezdődik, az úgynevezett bevésődési időszakban. Ez az időszak akkor kezdődik, amikor a kölykök elkezdik érzékelni, felismerni a hangokat, érzékelni az anyjuk jelenlétét vagy hiányát. Ez az időszak a kölykök 3. hete körül kezd teljesen kibontakozni" - magyarázza Jaromíra Sojková. "Ekkor kezdenek el játszani egymással, megtörténnek az első kapcsolatteremtések, az első kölcsönös rágcsálások és hancúrozások. A rendelkezésükre álló játékokkal is játszanak, amelyek természetes módon gazdagítják tapasztalataikat" - teszi hozzá.

Mindkét tapasztalt tenyésztő egyetért abban, hogy az anya biztonságán kívüli szocializációt a tenyésztőnek kell elkezdenie. A kölykök 4-5 hetes koruk között elindulhatnak, hogy felfedezzék a külvilágot és az őket körülvevő hétköznapi hangokat. A kölyökkutyák fokozatosan sok új érzéssel és ingerrel ismerkednek meg, például új szagokkal, a fény játékával vagy a természet és a civilizáció hangjaival. 

"Az első oltás után a kölyköket kiengedjük egy olyan kennelbe, amely más, a kölykökhöz jól szocializált kutyák kenneljeivel szomszédos. Amikor a kölykök készen állnak rá, a kerítésen keresztül megismerkedhetnek egy idegen kutyával. Ennek köszönhetően nem fogják továbbvinni az életükbe a más felnőtt kutyákkal szerzett rossz és stresszes tapasztalatokat" - teszi hozzá Bára Holodňák Bláhová tenyésztő.

Jaromíra szerint az idegenekkel való szocializáció a kölyökkutyák iránt érdeklődők első látogatásai során kezdődik. A tenyésztő szerint a látogatások meglehetősen megterhelőek a kölykök számára, ezért nem szabad napi kettőnél többször előfordulniuk.

   

A korai kezdés a sikeres szocializáció útja 

A szocializáció nagyon fontos. Ha nem megfelelően és nem megfelelő időben történik, általában soha nem sikerül megfelelően bepótolnunk. A kölyökkutya megszerzi első tapasztalatait, amelyekből élete hátralévő részében folyamatosan építkezik. A szocializáció tehát nagy felelősség mindenkinek, aki hazavisz egy kiskutyát. „A kölyökkutyák számára a 8 és 16 hét közötti időszak a legfontosabb, amikor igazán érdeklődőek. Ebben a korban megtanulnak sok új dolgot természetesnek elfogadni, és így később nem félnek tőlük. Ezért ez a megfelelő idő arra, hogy elkezdjük a kiskutyát más kutyák, állatok és emberek között szocializálni" - magyarázza Jaromíra. 

Bára szerint, ha a szocializációt elhanyagoljuk, a kiskutya problémák egész sorát hordozhatja felnőttkorára. "A rossz szocializáció félénkségben vagy éppen ellenkezőleg, a különböző ingerekkel vagy más kutyákkal szembeni agresszióban nyilvánulhat meg. Az is előfordulhat, hogy a kutya felnőttként pánikba esik valamitől. Viselkedése kiszámíthatatlan lesz, és stresszhelyzetben harapni fog, ami különösen veszélyes" - mondja. 

   

Az első lépéseknek fokozatosnak kell lenniük

A tenyésztők a fokozatos szocializációt hangsúlyozzák. A kölyökkutyának először meg kell ismernie új otthonát és a háztartás minden tagját. Csak akkor szabad elkezdeni a szocializációt, ha a kiskutya biztonságban érzi magát új környezetében. "Fontos, hogy minden fokozatosan és lehetőleg csak pozitívan történjen. Mindenekelőtt ne terheljük túl feleslegesen a kiskutyát új élményekkel, amelyek nem mindig az elvárásaink szerint alakulnak. A szocializációban nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. Egy kölyökkutyának mindig meg kell kapnia a lehetőséget, hogy megfelelően tudja befogani az új tapasztalatokat" - mondja Bára.

Más kutyákkal, felnőttekkel és gyerekekkel való ismerkedéskor fontos, hogy minden felügyelet mellett, lassan és óvatosan történjen. "A kölyöknek időre van szüksége, hogy megismerkedjen a helyzettel, mindent felfedezzen, és a saját tempójában ismerkedjen. Az emberek vagy más kutyák ne legyenek túl erőszakosak vele, ez kellemetlen élményekhez és a későbbiekben félelemhez vezethet" - figyelmeztet Bára Bálint tenyésztő. 

Jaromíra szerint fontos, hogy kezdetben nyugodtabb körülményeket válasszunk. "Semmiképpen sem ajánlom, hogy egy kis kölyökkutyát egy olyan utcára vigyünk, ahol minden második kapunál egy házőrző és egy felnőtt kutya ugat" - mondja. A tenyésztő szerint az is hiba, ha a kiskutyát vigasztaljuk. "A legrosszabb szó, ami egyáltalán nem való és nem is szabadna, hogy a kutyatulajdonosok szótárában szerepeljen, az a "NE FÉLJ". Ezzel a szóval és ezt simogatással kombinálva csak megerősítjük a kiskutyát abban, hogy félnie kell. Ahogy hozzáadunk egy bizonyos hanglejtést, megváltozik a kémiánk, és a végén egy ijedt kiskutyát kaphatunk, aki elbújik mögöttünk, vagy félelemből kutyákra és emberekre ront" - magyarázza.

Fontos a környezet megismerése, de a kölcsönös kapcsolat kialakítása is

A későbbi életkorban (a teljes oltási védettség után) történő szocializációhoz Jaromíra szerint célszerű elkezdeni a kutyaóvodába járást, ahol a kutya megismerkedik és megtanul együttműködni más, hasonló korú kölyökkutyákkal.

Fontos azonban, hogy a kutya a környezetével és a gazdájával is kapcsolatot építsen ki. "Nagy hiba, ha a kiskutyát kiengedjük a kifutóba, kiengedjük a többi kutya közé, és nem törődünk vele. Az ilyen megközelítés inkább a többi kutyától való függőséget, szélsőséges esetben pedig a gazdával szembeni közömbösséget idézi elő" - mutat rá Jaromíra. Ezért a szabadban is figyelnünk kell a kutyára, és a többi kutyával való szocializáció során is mellette kell lennünk, és magunkra kell vonnunk a figyelmét.

 

A cikkhez készült összes fotót Jaromíra Sojková biztosította. 

 


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →