5 módszer, hogy rávegyük a cicánkat a testmozgásra

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A macskák elhízása komoly egészségügyi problémát jelent. A kiegyensúlyozott étrend mellett a testmozgás is nagyszerű módja a túlsúly leküzdésének. Azonban egy macskát nem biztos, hogy olyan könnyű rávenni a mozgásra, mint egy kutyát.

 

A lakásban élő macskák elég könnyen elhízhatnak. Ugyanis nincs annyi lehetőségük a testmozgásra, mint a szabadban élő macskáknak. Ezért fontos, hogy rávegyük kedvencünket a mozgásra és a játékra – különösen akkor, ha nem tudunk ellenállni, és időnként apró jutalomfalatokkal is kedveskedünk neki. Ha ugyanis nem tudjuk kordában tartani a súlyát, az olyan jövőbeli egészségügyi problémákhoz vezethet, mint az ízületi fájdalmak, légzési problémák vagy a cukorbetegség. Egyes macskák –például az ivartalanítottak – hajlamosabbak az elhízásra, míg mások inkább csak túlságosan szeretnek heverészni, ami viszont könnyen vezethet súlygyarapodáshoz. Az első lépés ebben az esetben a macska étrendjének megváltoztatása kell, hogy legyen. Ebben a cikkben azonban arra összpontosítunk, hogyan tudjuk rávenni a cicánkat a testmozgásra. Lássuk be, ez nem is olyan egyszerű.

A macskák eredetileg éjszakai lények, és nem mindegyikük képes megszokni azt a másfajta időbeosztást, amit a lakásban való élet igényel. Ezért számukra a legjobb a kora reggeli vagy az esti órákban játszani. Ha valaki nem alszik túl mélyen, és könnyed felébred a macska mozgására, akkor különösen jó ötlet levezetni macska energiáját lefekvés előtt. Amikor azon tűnődünk, hogy milyen tevékenységgel szórakoztathatnánk szőrös barátunkat, tartsuk szem előtt, hogy olyan kistestű állatról van szó, amely számára a vadászat természetes. Bármi, ami zsákmányszerzéssel jár, valószínűleg vonzó lehet számára.

 Ösztönözzük a cicát mászásra és kaparászásra

A macskák szeretnek mászni. Biztosítsunk egy jó kaparófát szőrös barátunk számára. Természetesen minél magasabb, annál jobb, de egy kisebb kaparófa is megteszi. Ezzel kihasználhatjuk a macska azon természetes ösztönét, hogy a területét karmolással jelöli meg, ami tökéletesen igénybe veszi izmait, ráadásul tompítja és megrövidíti a karmait. Ha a póznán magasra mászhat, az elősegíti, hogy nagyobb pocakját hamarosan izmok váltsák fel. Ezt azzal is ösztönözhetjük, ha a magasabb szintekre a kedvenc játékát, vagy jutalomfalatot helyezünk el. Ha a cicánkat nem érdekli a kaparófa, ne mondjunk le róla, hanem próbáljunk ki más anyagokat. Egyesek a durva szizált, mások a puha kartonból készült kaparódeszkát részesítik előnyben.

Ajánljunk több játékot, és egy idő után cserélgessük őket

Egy-egy játék könnyen elcsépeltté válhat. Ezért mindig csak néhányat adjunk a cicánknak, és gyakran cserélgessük őket – így szőrös barátunkat továbbra is lenyűgözik majd. Nagyszerűek lehetnek a horgászbotok vagy interaktív játékok, amelyek szinte minden macska vadászösztönére hatnak. A golyós macskajátékok szintén hasznosak a testmozgáshoz, azonban ezeket ajánlott hosszú pályaként megépíteni. Ugyanis ha körpályává alakítjuk, akkor bundás barátunk hamar rájön, hogy a kör közepén ülve megvárhatja, amíg a labda felbukkan előtte. Így ez az izgalmas játék könnyen a lustaságok szórakozásává válhat. Egyes macskák még az elkapós játékot is szeretik, így ezt is kipróbálhatjuk a cicánkkal. És nem feledkezhetünk meg a lézerről sem, ami valószínűleg minden kisállatot megmozgat, és mindannyian jól fogtok vele szórakozni.

Engedjük, hogy felfedezze a négy falon kívüli világot

Ha van a ház körül megfelelő hely, például kert, egy békés társasház udvara, vagy szabad tér közvetlenül a ház mögött, akkor engedjük meg, hogy szobacicánk „belekóstoljon” a kinti sétába. Egyes macskák felfedező természetűek, és még ha nem is mehetnek ki teljesen szabadon a házból, akkor is élvezik hámban vagy pórázon a rövid szabadtéri kalandokat. Természetesen kedvencünknek először hozzá kell szoknia a hámhoz. Séta közben ne feledkezzünk meg a bolhákról és kullancsokról sem, és védjük ezek ellen is a macskánkat.

Készségeit és mozgásszerveit aktiváljuk jutalomjátékokkal

Természetesen nem adhatunk túl sok jutalomfalatot a macskánknak – és ha mégis, akkor azok lehetőleg jó minőségűek és alacsony kalória-tartalmúak legyenek. De persze semmi akadálya annak, hogy motivációként szolgáljanak a testmozgáshoz. Léteznek a piacon olyan játékok, amelyek arra késztetik a macskát, hogy használja az ügyességét a jutalomfalat megszerzéséhez. Ez remek gyakorlat a macska fizikai és érzelmi jóllétéhez egyaránt. Ezek közé tartoznak a lyukas, vagy különböző feladatokat rejtő üreges golyók. Az „élelemvadászat” szintén remek módja annak, hogy a macskánkat rávegyük a testmozgásra. Osszuk szét az ételét néhány tálkába, és rejtsük el a finomságokat szerte a lakásban. Ez arra készteti kedvencünket, hogy alaposan járja végig az összes szobát.

Vessük be a macskamentát, vagy más „macskadrogot”

Nem minden macska reagál a macskamentára, de szerencsére ott van még a macskagyökér vagy a japán minikivi. A macskák szinte mindegyik növényre, de néhányra biztosan erőteljesen reagálnak (erről több információ itt található). Egyeseknek elég, ha csak egy keveset szórunk belőle a padlóra, és máris elkezdenek hemperegni, és őrülten szaladgálni, mások pedig jobban élvezik az ilyen növényekkel töltött játékokat. Léteznek kizárólag préselt macskamentából készült labdák is. Azonban csak akkor játsszon ezekkel a cicánk, amikor a közelünkben van, és akkor is csak korlátozott ideig.

Nem mindig könnyű a macskát megfelelő kondícióban tartani, ráadásul ez sok türelmet és kitartást igényel. Az ezzel járó egészségügyi előnyök azonban megérik az erőfeszítést. Milyen játékok mozgatják meg a macskádat? Oszd meg velünk a tippjeidet!


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →