Tudtátok, hogy a kutyák is allergiásak lehetnek a pollenre?

WAF Kft. tette közzé ekkor:

Az évnek ebben a szakaszában már élvezhetjük ugyan a napsugarakat és az éledő természetet, azonban ez az időszak sokak számára szorosan összefonódik zavaró allergiás tünetek megjelenésével. De arra gondoltatok már, hogy kutyatársatok is lehet allergiás a pollenre? Hogyan lehet felismerni és mit tudunk tenni ellene?


Sokak számára, akik pollenallergiában szenvednek, ez az időszak nemcsak a napsütést, a felmelegedést és a hosszabb nappalokat jelenti. Életre kel a természet, kipattannak a rügyek, és minden virágba borul. Ez bizonyára gyönyörű, azonban az allergiás emberek nem igazán élvezhetik ezt a megduzzadt szemeik, a tüsszögés és az eldugult orruk miatt. De arra gondoltatok már, hogy a kutyusok is lehetnek allergiásak a pollenre?

A kutyák allergénekre adott válaszai eltérnek az emberek reakcióitól, ezért nem sűrűn látjuk őket az említett könnyes szemekkel vagy allergiás asztmával. A pollenallergia legjellemzőbb tünete náluk az úgynevezett atópiás dermatitis. Emiatt nehezebb kideríteni a probléma okát, mert az ételre, a házi gombára, az atkára vagy a bolhacsípésre adott allergiás reakciónak ugyanazok a tünetei. A pollenallergia okozta atópiás dermatitisz azonban jellemzően ősszel és télen eltűnik.

Meglepő lehet, de az allergia nem egy ritka egészségügyi probléma a kutyáknál. Egyes fajták kifejezetten hajlamosak az allergiára. A pollenallergia először általában a kutya hároméves kora előtt jelentkezik, és a tünetek idővel egyre romlanak. Lehetséges, hogy azt veszitek észre, hogy a társatok gyakrabban és erőteljesen vakarja vagy nyalogatja magát a viszkető bőre miatt, főleg a fején, a hónaljában, a végbél környékén vagy a lábujjak között. Az ilyen mechanikusan sérült bőr aztán fogékonyabbá válik a bakteriális és élesztőgomba okozta gyulladásos megbetegedésekre. Ennek következménye lehet a vöröses, csupasz vagy nedvező bőrfelület. Ilyen esetben, még az allergiát megelőzően, elsőként ezekkel a fertőzésekkel kell foglalkozni.

A specifikus allergének gyakran kimutathatók vérvizsgálattal és az antitestek szintjének meghatározásával. Természetesen az allergiát nem tudjuk meggyógyítani, azonban az okok feltárása legalább segít megszüntetni az allergia kutyára gyakorolt hatását. A tünetek ezután rendszeres, tiszta vízzel történő fürdetéssel vagy speciális, a viszketés csökkentésére kifejlesztett samponnal csökkenthetők, ami csökkenti a pollen és a bőr érintkezését. A telítetlen zsírsavak, amit például a lazacolaj is tartalmaz, szintén segítenek a kutyának, hogy kevésbé vakarózzon. Néhány súlyosabb esetben az állatorvos antihisztamint is felírhat (de soha ne adjatok a kutyának embernek felírt gyógyszert anélkül, hogy előtte konzultálnátok az állatorvossal!). A legsúlyosabb esetekben, ha a viszketés elviselhetetlenné válik, kortikoszteroidot kell beadni a kutyának.

Ha végeztek ellenanyag-tesztet, és már ismeritek az allergént, akkor immunterápiát lehet elkezdeni a kutyával. Ne várjátok azonban, hogy a hatás azonnal jelentkezik, a javulás lassú lesz. Mivel azonban a pollenallergia-szezon meglehetősen rövid, nem befolyásolja túlságosan a kutya életét, ezért nincs szükség erősebb kezelésre.

Arra gyanakodtok, hogy négylábú barátaitok a virágporra allergiásak? Bár általában elegendő az allergiás kutyát a fent említett módon megfürdetni, jó már az elején kizárni annak lehetőségét, hogy ételallergiás. Ha hosszabb ideig elhanyagoljátok az allergiát, az káros hatással lehet a kutya egészségére is.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →