Mit tegyünk, hogy a macskánk ne harapdáljon?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A macskák sokféle okból haraphatnak, és ha szeretnénk elérni, hogy ez a nemkívánatos viselkedés abba maradjon, fontos megérteni, hogy miért teszik ezt. A legfontosabb az ok megszüntetése, de mással is tudunk segíteni.

Egyes macskák szeretnek harapdálni. Néha ez egyfajta játék, de általában olyan nemkívánatos viselkedésről van szó, ami némileg megkeserítheti közös életünket. Fontos már az elején tisztában lenni azzal, hogy minden macskának más-más oka lehet a harapdálásra, és nem létezik minden helyzetre érvényes tanács. Ezért tudnunk kell, hogy miért viselkedik így a macskánk.

A macskák számára a harapásnak sok funkciója lehet, és sokféle érzést fejeznek ki vele. Ezek egyike például a dominancia kimutatása. Ilyenkor a macska megharap, ha közelebb kerülünk hozzá. Ezután csak ül és bámul ránk, vagy elszalad. Biztosan nem fog visszajönni és elkezdeni játszani. Ráadásul hátulról is megtámadhat.

A macskák a nyávogás helyett a harapást is használhatják kommunikációs eszközként. Lehet, hogy a fogaikkal jelzik, hogy akarnak valamit – figyelmet, hogy töltsük meg a táljukat vagy takarítsuk ki a vécéjüket. Ilyenkor észrevehető, hogy szőrös barátunk a harapás után megpróbál magával húzni valahová, vagy azonnal nyávogni kezd.

A harapdálás oka lehet az aggodalom vagy a stressz is; ilyenkor ez egyszerűen egy védekező mechanizmus. Az is előfordulhat, hogy egy macska csak azért harap, mert unatkozik - különösen akkor, ha ő az egyetlen macska a családban, és nincs elég elfoglaltsága.

Az ölelgetés közbeni gyengéd harapdálás azt is jelentheti, hogy macskánk kimutatja felénk ragaszkodását. Ilyenkor valószínűleg finoman használja a fogait.

Az utóbbi esetet leszámítva a harapdálás elég kellemetlen, nemkívánatos viselkedésforma, amitől meg kell szabadulnunk annak érdekében, hogy felhőtlen legyen a közös életünk. Elsősorban arra van szükség, hogy macskánk jól érezze magát, ezért ki kell derítenünk a harapás okát, és azt meg kell szüntetnünk.  A következő trükkökkel – amelyek más rossz szokások esetében is működnek – rávehetjük, hogy hagyja abba a harapdálást:

A jó viselkedésért jutalmazzuk, a rossz viselkedésért pedig büntessük. A büntetésekkel azonban óvatosan bánjunk! Például fegyelmezhetünk szavakkal, de csak abban az esetben, ha a macskánk kiegyensúlyozott. Ne alkalmazzunk fizikai büntetést. Ez kontraproduktívnak bizonyulhat a macskáknál, és a kapcsolatunkra nézve is káros hatással lehet.

Gondoljunk arra is, hogy a „támadás” után azonnal következzen a jutalom vagy esetleges büntetés, hogy a macska megértse, hogy mire reagálunk. Akárcsak a kutyáknál, itt is használhatunk kattintót. A sikerhez elengedhetetlen a következetesség. Ha egy ilyen helyzetre nem reagálunk, a folyamat akár hónapokig is elhúzódhat.

A „büntetés” egyes domináns egyedeknél használható. Szóljunk rájuk, ha harapnak. Bár a macskák nem reagálnak olyan érzékenyen a hangra, mint a kutyák, mégis figyelnek a hangerőre és hangszínre. Egyes macskáknál, különösen a kandúroknál, az ivartalanítás enyhítheti az agressziót.

Ha a harapdálás a boldogtalanság jele, ki kell derítenünk, mi a probléma. Még mielőtt ezt sikerülne, talán úgy szabadulhatunk meg szőrös barátunk kellemetlen megnyilvánulásaitól, hogy nem veszünk tudomást róluk. Ha figyelmen kívül hagyjuk a harapdálását, más módot talál majd a kommunikációra, amit biztosan észre fogunk venni. De vigyázzunk, mert lehet, hogy épp emiatt a vécéje helyett máshol végzi el a dolgát. Bizonyos esetekben megelőzhetjük a harapást, ha odafigyelünk az azt megelőző macskakommunikációra (nyávogás, sarokhoz dörgölőzés...).

 


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →