Milyen veszélyeket rejt a nyár a kutyák számára?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Mindannyian nagyon vártuk már a nyarat. Rengeteget lehetünk a szabadban, hosszú órákat tölthetünk a természetben vagy úszhatunk a tóban. De hogyan élvezhetjük maximálisan a nyár örömeit úgy, hogy közben ne kelljen aggódnunk az állatorvosi látogatások miatt?

Beköszöntött a nyár. Mindannyian a lehető legtöbb időt töltjük a szabadban, élvezzük a meleg napsütést, és természetesen nem hagyjuk otthon gubbasztani kutyatársainkat sem. Odakint azonban különböző veszélyek lesnek rájuk, amelyek nagyon kellemetlenné tehetik a szép nyári napokat.

Az első dolog, ami eszünkbe jut, a túlmelegedés. A hosszabb sétákat mindig reggelre vagy estére időzítsük, maradjunk minél többet árnyékban, és ne feledkezzünk meg a rendszeres pihenőkről és a folyadékpótlásról. A túlmelegedés kéz a kézben jár a kiszáradással, ami ugyanolyan veszélyes. Ha pedig túlmelegedés lép fel, itt megtudhatod, mit kell tenned.

Külön fejezet a kutya túlmelegedése az autóban. Egy jármű ugyanis egy meleg napon akár negyedóra alatt, 65 ℃-ra is felmelegedhet. Ezen még az árnyékolás vagy a nyitott ablakok sem segítenek. Ezért mindig engedd ki a kutyát az autóból, és kösd ki egy árnyékos helyre, ha ki kell szállnod, és nélküle kell menned valahová.

A kutya túlmelegedés nélkül is kiszáradhat. Ez nyáron könnyebben megtörténik, mint az év más időszakaiban. Ezért ellenőrizd otthon kutyád ivási szokásait, és szükség esetén motiváld őt az ivásra. A konzervek vagy tasakos eledelek ebben is jó szolgálatot tesznek. További tippeket és a kiszáradás jeleit ebben a cikkben találod.

A forró napok nem múlhatnak el jóleső fürdés nélkül. És itt a kutyát újabb veszély fenyegeti - a cianobaktérium-mérgezés, amely gyakran megtalálható a természetes vizekben. De mérgezést okozhat pusztán egy pocsolyából való ivás is. Ezért mindig vigyél magaddal vizet, és ne válassz pangó vagy bezöldült vizet a pancsoláshoz. A kutyát a növényvédő szerek is könnyen megmérgezhetik. Válassz biztonságos termékeket a pázsitodhoz, és óvatosan használd ott, ahol a kutyád „legelészni” szokott. A kutyamérgezés megfelelő kezeléséről itt olvashatsz.

A nyár egyben kullancsszezon is, ezért ne feledkezz meg a parazitaellenes szerekről, és séta után mindig ellenőrizd szőrös barátodat. A kullancsok közül egy, a kutyákra különösen veszélyes faj, a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) terjed hazánkban. 

Reméljük, mindannyian maximálisan kiélvezzük a nyarat szőrös barátainkkal, egy kis óvatossággal pedig minden gondot elkerülhetünk.

 


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →