Második macska a családban

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Hogyan segíthetünk egy új háziállatnak a beilleszkedésben?

A macskabarátok és tenyésztők jól tudják, hogy egy macska gyakran nem elég és szükség van egy társra. Azonban ez a döntés az egész családot érinti, és fontos, hogy a már meglévő macskát felkészítsük az új családtag érkezésére. Mit tegyünk ebben a helyzetben, és mire figyeljünk?

A macskák általában meglehetősen társas lények, szeretnek játszani, ezért az új jövevény beilleszkedése különösebb probléma nélkül megtörténhet. Mindenképpen át kell azonban gondolnunk, hogy mi módon tudjuk a két háziállatot egymásnak bemutatni. „Semmiképpen sem szabad arra kényszerítenünk a két macskát, hogy együtt legyenek. Jobb, ha megvan a saját terük, és maguktól megtanulnak együtt lenni” – mondja Darina Tarabini. 

 Elegendő figyelem, és eleinte elkülönítés

Az állatokra azonban mindig figyelnünk kell, azért, hogy elkerüljük a nem kívánt verekedéseket, amelyeket esetleg aztán helyre kell hozni. Ugyanakkor fontos lenne, hogy a macskák az első napokat külön töltsék. Tarabini tapasztalata a következő: „Ha először egy másik szobában tartjuk az új családtagot, azzal egyrészt elkülönítjük egy időre, másrészt így megszokja az új környezetet”. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy jól tesszük, ha elegendő figyelmet szentelünk az új macskának, mert így könnyebben megszokja új otthonát, és érezni fogja, hogy örömmel látják. 

A spray-k segíthetnek
Ezután lassan megengedheted, hogy a régi lakótárs fokozatosan hozzászokjon az új családtaghoz, például úgy, hogy hagyod, hogy megszokja az új macska szagát. Ez történhet például úgy, ha megengeded, hogy a háziállat megszagolja a kezedet és a ruhádat. Ha macskád agresszívan reagál a változásra, különböző eszközökkel enyhítheted az agressziót és megkönnyítheted számára a beilleszkedést. Ezek közé tartozik például a különböző feromon spray-k használata, vagy a homeopátia.

Az egyéniség tiszteletben tartása
A macskák sokféle természetét tiszteletben kell tartani. A tenyésztő azt tanácsolja, hogy mindig próbáljunk meg alkalmazkodni minden egyes állathoz.  „Törekedjünk arra, hogy ne kényszerítsük a macskákat semmire. Némelyiküknek több figyelemre, ölelgetésre és játékra van szüksége, mások függetlenebbek, és megelégszenek csak egy teli tállal. Mindig próbáljunk meg alkalmazkodni ahhoz, hogy az adott macskának mire van szüksége, és mit igényel” – magyarázza. 

A személyes tér fontossága
Az is fontos, hogy megőrizzük minden egyes állat személyes terét, biztosítva, hogy hozzáférjenek egy tál vízhez és száraztáphoz. Szerencsés, ha minden családtagnak külön helyet alakítunk ki étkezés és alvás céljára, főként az elején. Aztán ha jól kijönnek egymással, akkor lazíthatunk ezeken a határokon. Kezdetben minden háziállatnak tudnia kell, hogy saját helye van. 

Az életkor (nem) számít
Az, hogy a macskák megtanulnak-e együtt élni, sokkal inkább a természetüktől függ, mintsem az életkoruktól. Az is igaz azonban, hogy a fiatalabb macskák általában aktívabbak, és jobban alkalmazkodnak a változásokhoz, mint az idősebbek, akiknek szükségük van a csendre és a nyugalomra. Ha azonban az új családtag a meglévő kedvencünkhöz hasonló természetű, akkor nagyon valószínű, hogy jól kijönnek majd egymással. 


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →