Kutya a lakásban - hogyan élvezhetjük az együttélést a lehető legjobban

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A kutya az ember legjobb barátja. Ez minden helyzetben igaz, függetlenül attól, hogy hol élsz. Ha habozol, hogy vegyél-e kutyát a lakásba, ne aggódj - néhány szabály betartásával a négylábú barátoddal való együttélés problémamentes lesz. 

Hallottad már azt a véleményt, hogy a kutya nem való lakásba? Éppen ellenkezőleg! Egy lakásban élő kutya gyakran erősebb köteléket ápol gazdájával, és boldogabb, mint az a kutya, amelyik ideje nagy részét egyedül tölti a kertben. Sokkal jobban élvezheti a gazdája társaságát.  

A méret nem számít, a temperamentum igen!

Valószínűleg mindenki találkozott már azzal a véleménnyel, hogy lakásban csak kis termetű kutyát szabad tartani. De ez nem teljesen igaz. Bár figyelembe kell venned a lakás és a leendő kutya méretének arányát, hogy mindannyian kényelmesen elférjetek, a méretnél jóval több múlik a fajtaválasztáson, a temperamentumon és mindenekelőtt az időbeosztásodon. 

A nagyon aktív fajtáknak például gyakori és igazán hosszú sétákra van szükségük minden nap, vagy rendszeresen látogatnotok kell a kutyafuttatót. Ez megakadályozza, hogy energiájukat a lakás berendezési tárgyaira fordítsák. Ha nincs elég időd ilyen tevékenységekre, vagy nem nyújtanak neked örömet, akkor válassz egy úgynevezett „kanapékutya” fajtát, amely nem igényel olyan sok mozgást. De ne feledd, hogy minden kutyának szüksége van figyelemre, és nem szabad sokáig egyedül hagyni őket otthon! 

Rengeteg szórakozás és napi rutin 

Magától értetődik, hogy egy lakásban élő kutyának nem lesz annyi tere a szórakozásra és aktivitásra, mint amennyit egy nagy kert biztosít. Ezért fontos, hogy más szórakozási lehetőségeket is biztosíts kutyád számára, amelyek fizikailag és szellemileg is ösztönzően hatnak rá. Azokra az időszakokra, amiket nem otthon töltesz vele, biztosíts számára elegendő játékot, például rágnivalókat vagy akár fejlesztő és interaktív játékokat. A játékok azonban nem helyettesítik az együtt töltött időt, ezért ne felejts el rendszeresen játszani a kutyáddal.  

Egy lakásban élő kutyának meg kell tanulnia a rendszeres sétáltatási rendet, amelyet be is kell tartanod. A minimum a napi három séta, amely során a kutyának elegendő ideje lesz arra, hogy elvégezze a dolgát. Az egyiknek azonban hosszabbnak kell lennie, hogy a kutya hozzájusson a szükséges mozgáshoz. 

A következetes nevelés a siker alapja

A kiképzés és nevelés legyen magától értetődő, függetlenül attól, hogy a kutya a szabadban vagy lakásban él. De a helyes nevelés és a határok felállítása már az együttélés kezdetétől fogva megkönnyíti a dolgokat. 

Alapvető dolog, hogy a kutyát már fiatal korától kezdve fokozatosan megtanítsuk az egyedüllétre és a pihenésre. Ez biztosítja a jó kapcsolatot a szomszédokkal, és megakadályozza, hogy az unalom és a szomorúság tönkretegye az otthonotokat. 

Az is jó, ha már kezdettől fogva világos szabályokat állítunk fel a kutyának.  Ha például nem akarod, hogy felnőttként veled aludjon az ágyadban, ne engedd be kölyökként. Ha fiatalon megengedsz neki valamit, akkor nehéz megértenie, hogy felnőttként miért nem teheti meg. 

Minden kutyának szüksége van saját térre is, amely csak az övé, és ahol biztonságban érzi magát. A fekhelyét úgy helyezd el, hogy jól láthassa, mi történik a lakásban, ugyanakkor nyugodt pihenőhelye legyen. 

Meglátod, hogy szőrös barátoddal együtt élni nem nagy tudomány, és a kutyád sok vidámságot és új élményt hoz majd az életedbe!

 


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →