Hogyan tudjátok megvédeni kedvenceiteket a kullancsoktól?

WAF Kft. tette közzé ekkor:

Itt a kullancsszezon, és ha eddig még nem tettétek meg, itt az ideje, hogy megvédjétek kedvenceiteket. Milyen lehetőségek vannak, mi a különbség az egyes alternatívák között, és miben látjuk ezek előnyeit és hátrányait?

Évről évre egyre több a kullancs, és mivel a telek egyre rövidebbek, a kullancsszezon egyre hosszabb. Egy ideje már csak a nyári időszakban tudjuk tőlük megvédeni magunkat. Ráadásul a kutyakullancsok is egyre gyakrabban fordulnak elő. Ez egy ritka kullancsfaj, amely maláriához hasonló betegséget okoz a kutyákban. Hogyan védhetjük meg ebeinket ezektől az élősködőktől? Manapság már a lehetőségek egész tárháza áll rendelkezésünkre.

Nem tudunk általános tanácsot adni, hogy melyik ektoparaziticid (vagyis a külső élősködők kezelésére használt parazitaellenes szer) a legjobb. Az egyes típusok és márkák hatékonyságát a körülmények is befolyásolják, például az, hogy milyen régióban élünk. Ennek ellenére megpróbálunk segíteni nektek a döntésben, hogy az igényeiteknek megfelelő típusú védelmet tudjátok választani. A hatékonyság mellett nálunk több fontos szempont is szerepet játszott a választásban.

A nyakörv az egyik klasszikus megoldás. A legnagyobb előnyét a hosszú hatékonyságában látom. Egyesek szerint akár 8 hónapig is védelmet nyújt a kullancsok ellen. A kullancsszezon elején egyszerűen felrakjátok a kutyátokra, és nem kell aggódnotok egész szezonban. A legtöbb nyakörvvel még akár úszhat is a kutya. A gyakori samponozás azonban csökkentheti a hatékonyságát. A legtöbb nyakörv beszívódás után nemcsak elpusztítja a kullancsokat, hanem távol is tartja őket a kutyától. Egy másik előnye az ára. Ha igazán hatásos nyakörvet akartok beszerezni, akkor ne az akciós termékeket keressétek, mert egy nagyobb befektetés jobban megtérül. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy hány hónapig fejtik ki hatásukat, akkor még a drágábbak is – amelyek akár 90%-os hatékonysággal rendelkeznek – az egyik legolcsóbb parazitaellenes szernek számítanak. 

Egy másik gyakori külső élősködők elleni megoldás a pipettában lévő ektoparaziticid, az úgynevezett cseppenthető oldat. Előnye, hogy gyorsan és egyszerűen alkalmazható, azonban nem képes olyan hosszú ideig megvédeni a kutyát, mint a nyakörvek. Az alkalmazást általában havonta meg kell ismételni. Előnye viszont, hogy a hatóanyag nem oszlik el a kutya véráramában. A faggyúmirigyekben koncentrálódik, ahonnan fokozatosan az egész testbe jut, így a fürdetés is megengedett. Sőt, egyes cseppentő oldatok védelmet nyújtanak a szúnyogok és más betegségterjesztő rovarok ellen is. 

Az utóbbi években nagyon népszerűvé váltak a rágótabletták ízletes finomságok formájában. A bennük lévő hatóanyag állítólag nem bomlik le és nem halmozódik fel a kutya szervezetében, és 12 hétig hatásos a kullancsok és bolhák ellen. A gyártó állítása szerint 8 hónaposnál idősebb kölyökkutyák, valamint vemhes és szoptató szukák számára is biztonságos. A vegyi anyagok azonban az emésztőrendszeren keresztül bejutnak a vérbe, így a kutya közvetlenül ki van téve ezeknek az anyagoknak. Ha a kutya a beadás után negatívan reagál a hatóanyagra, akkor nem lehet leállítani az anyag terjedését, mint a korábban említett nyakörvek és pipetták esetében. Mivel ezeknek a tablettákat nem használják túl régóta, nincsenek érdemleges adatok a hosszú távú használat mellékhatásairól vagy a kutyákra gyakorolt hatásukról. Hátrányuk az áruk is, valamint az, hogy bár elpusztítják a kullancsokat, de csak 12 órával a beszívódás után.

Ezeken a lehetőségeken kívül léteznek porok és spray-k is. Ezek az emberi használatra szánt riasztó készítményekhez hasonlóan hatnak, ezért minden séta előtt többször is alkalmazni kell őket. Némelyiket elég naponta vagy hetente egyszer. A kullancsok elleni védekezés természetes módjait is választhatjuk. Tavaly nyáron írtam erről egy cikket. Tavaly minden hosszabb séta előtt kiegészítő parazitaellenes szerként egy házi készítésű természetes riasztószert is használhatunk, például rozmaringot, levendulát és szegfűszeget ha összekeverünk borecettel, ez is távol tarthatja az élősködőket. A háztartásunk kétlábú tagjai csak ezt a riasztószert használták, és egész nyáron egyetlen kullancsunk sem volt. Az alkalmazást azonban nagyon gyakran meg kell ismételni. Persze mindezt lehet, hogy csak a szerencsés véletlennek köszönhetjük, bár igaz, hogy az időnk nagy részét a szabadban töltöttük.

Ezen kívül, már néhány éve forgalomban vannak az ultrahangos kullancs- és bolhariasztóval nyakörv-függők formájában. Ezek olyan ultrahangos impulzusokat bocsátanak ki, amelyeket az emberek és az állatok nem hallanak, viszont az élősködők tájékozódási képességét megzavarják, és távol tartják őket kedvenceinktől. Megelőzésre szolgál tehát, de magát a kullancsot nem pusztítja el. Állítólag teljesen biztonságos a használata, nincs ismert ellenjavallat vagy mellékhatás. Az aktiválástól számítva 6-12 hónapig tart a hatása, az ára pedig hasonló a drágább parazitaellenes nyakörvekéhez. Akik ezeket a termékeket használták, mind nagyon eltérő tapasztalatokról számoltak be. Az egyik alkalmazott technológiát azonban tesztelték, és hatását az olaszországi Camerino állatorvosi egyetem szakértőinek klinikai vizsgálatai is igazolták.

Ti hogyan véditek meg kedvenceiteket a kullancsoktól? Van egy jól bevált módszeretek, amely működik, vagy minden nyáron valami újat próbáltok ki?


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →