Hogyan gondozzuk a lapos arcú kutyákat?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Rengeteg oka lehet annak, ha lapos arcú kutyát választunk. Különleges megjelenése, nagyszerű természete, gazdája iránti hűséges szeretete miatt... És talán azért is, mert állandó figyelmet igényel, ami minket is elégedettséggel tölt el. A lapos arcú kutyák egyszerűen aranyosak. Sajnos azonban számos egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. Melyek ezek, és hogyan kerülhetők el?  

A bulldogok és más lapos arcú kutyák gyakran szenvednek allergiától, és az ehhez kapcsolódó bőrproblémáktól, csípőízületi diszpláziától, brachycephal szindrómától – ami egy légzési probléma –, csigolya fejlődési rendellenességtől, szájpadhasadéktól és nem utolsósorban a méretükből adódóan szemproblémáktól is. Eléggé ijesztő a lista! Ezért is könnyen találkozhatunk számos olyan cikkel, ahol a szerzők azt javasolják, hogy ne szerezzük be ezt a fajtát, és hozzá hasonlókat. Ha azonban időben felismerjük az egészségügyi problémákat, akkor nincs okunk aggódni, hiszen szinte minden gyógyítható, és rá fogunk jönni, hogy ők a lehető legjobb kutyusok, akiket otthonunkban tarthatunk.

Rövid orr és ami azzal jár

Aranyos, amikor morog – napközben. Éjszaka viszont idegesítő. Mit is mondhatnánk még erről – ha kedvencünk éjszaka morog és horkol, az általában még nem jelent semmit. Vizsgálja meg állatorvos a lapos arcú kutyát, hogy minden rendben van-e. Ha úgy találja, hogy a kutyának légúti elzáródása van, azt gyakran műtéti úton kezelik. Ennek ára körülbelül 50 000 Ft. Azonban ha nem foglalkozunk időben a kérdéssel, akkor emésztési problémák jelentkezhetnek, nyáron pedig, amikor a lapos arcú kutyák túlmelegedéstől szenvednek, a szívproblémák veszélye is fennáll.

Kutyánk az orra körüli ráncok viszketésétől vagy az orra nedvesedésétől is szenvedhet. Mindkettő felismerhető, mert ilyenkor a bőre kipirosodik, a kutya vakarja, és a fal sarkához, bútorokhoz dörzsöli az orrát. Mindenképpen javasolt ilyenkor felkeresni állatorvost vagy bőrgyógyászt. Ebben az esetben a plasztikai műtét nem ajánlott. Az orrot le kell törölni, fertőtleníteni és bekrémezni. A jobb légzés érdekében néhány csepp Vincentka gyógyvíz, sós víz és párásító ajánlott.

Allergiától és bőrproblémáktól is szenvedhetnek a lapos arcú kutyák. Ebben az esetben tényleg haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulni. Egy lapos arcú kutyának nemcsak az orra körül, hanem az egész testén jelentkezhetnek bőrproblémák. Allergiás kutyáknak ajánlott a gabonamentes kutyaeledel, amely nem jelent terhelést a szervezet számára, és segíthet elkerülni a probléma kialakulását. Kipróbálhatjuk például a Brit Care Sensitive Venison & Potato száraz kutyaeledelt.

Bizonyos krémek és egyéb termékek ez esetben jól jöhetnek, ezért érdemes belőlük tartani a kutya elsősegély csomagjában. Ilyen például a QUERI-SKIN SOOTHER balzsam, a cinkkrém, betadin, vazelin, Tenazym kenőcs, perui gyógynövények, aloe vera nedves törlőkendő, bórsav, Skingel gél, klórhexidin tartalmú törlőkendő és immunerősítő.

A szemek és a fülek problémái

Mintha ez nem lenne elég, a lapos arcú kutyák nemcsak az orruk miatt szenvednek, hanem a szemük és a fülük miatt is. Főleg a fülük hajlamos a gyulladásra. Emiatt is ajánlott felkeresni az állatorvost. Tőle megtanulhatjuk, hogyan kell megfelelően ápolni a kutya fülét, hogyan kell kitisztítani és megtörölgetni. Az is lehetséges, hogy az állat allergiás, csak még nem tudunk róla. Néha segíthet a táplálék megváltoztatása is (lásd fentebb). Egyesek szerint a gyakori fültisztítás káros a kutyák számára. Ez nem igaz, viszont a gondozás elhanyagolásával azt kockáztathatjuk, hogy erős gyulladás léphet fel a lapos arcú kutyáknál. Különböző krémek ebben az esetben is hasznosak lehetnek, pl. Otifree, Clorexyderm fültisztító oldat, babaolaj, Surolan fülcsepp, Mitex, Aurisal Forte, Otofin, Otodine, vízi torma vagy különböző homeopátiás szerek.

Sajnos még szép nagy szemeik is egészségügyi kockázatot jelentenek; leggyakrabban kötőhártya-gyulladás jelentkezik náluk. Ezt nemcsak vírusok és baktériumok válthatják ki, hanem a poros környezet, az erős szél is okozhatja. Ha valóban kötőhártya-gyulladásról van szó, azonnal keressük fel az állatorvost. Ajánlott a kutya szemét minden séta után rendszeresen ellenőrizni. A könnyezés nem szabad, hogy gondot okozzon: ezeknél a kis cukiságoknál előfordulhat, hogy a szemük kissé jobban könnyezik. Problémát jelent azonban, ha a szemek kivörösödnek. Ezt okozhatja allergia, por és egyéb, a szembe kerülő szennyeződések. Ez esetben emberi szemcsepp nem ajánlott. Ha a helyzet sürgős, akkor töröljük meg a kutya szemét, és bórsavat, szemvidítófű főzetet, vagy Vetericynt cseppentsünk a szemébe.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →