Felfúvódás, gyomorcsavarodás – minden kutyatartó rémálma

WAF Kft. tette közzé ekkor:

A gyomorcsavarodás minden kutyatartó rémálma. A statisztikák szerint ötből három esetben a gyomorcsavarodás éjszaka történik. Ez egy nagyon súlyos betegség, amely 30-40 százalékban halálos kimenetelű. A gyomorcsavarodás megelőzése érdekében fontos megérteni, hogyan történik, és elkerülni ezeket a helyzeteket.

„Sajnos a kutya anatómiája megkönnyíti a gyomorcsavarodás előfordulását. Más állatfajoktól eltérően a kutyáknál a gyomor nyelőcső-nyombél tengelye keresztirányú, merőleges a test hossztengelyére. Ez megkönnyíti, hogy a teli gyomor mozgással megforduljon a tengelye körül” – magyarázza Martin Kváš állattáplálkozási szakértő, aki szerint mechanikus betegségről van szó. A kutya testfelépítéséből adódóan a gyomor komolyabb külső ok nélkül is elfordulhat. Leggyakrabban a nagytestű, hosszú nyakú kutyafajtáknál találkozunk gyomorcsavarodással. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kistestű kutyák gazdáinak ne kellene odafigyelniük erre a problémára.

Gyomorcsavarodás a leggyakrabban este és éjszaka fordul elő. Akkor is bekövetkezhet, ha a kutya túl gyorsan eszik, és a táplálékkal együtt levegőt is nyel. „A kutyáknak evés után legalább fél órán át feküdniük és aludniuk kellene. A nagytestű kutyafajtáknak étkezés előtt is pihenniük kellene. Így a kutya teste ellazult állapotban lesz evés közben. Ez nagyon jó módszer a gyomorcsavarodás megelőzésére” – mondja Martin. Tehát a gyomorcsavarodás nem csak attól függ, hogy a kutya milyen gyorsan eszik, hanem attól is, hogy milyen állapotban van.

A gyomorcsavarodással kapcsolatban sok mítosz is kering. Egészen a közelmúltig az állványos kutyatálak nagyon népszerűek voltak a nagy és óriás fajták körében. A fő gondolat az volt, hogy a kutyának nem kell annyira lehajolnia, ez pedig elejét veszi a gyomorcsavarodás kialakulásának. Sajnos a szakértők és állatorvosok legújabb megállapításai rámutattak, hogy ennek az ellenkezője igaz – az étel magasabb tálból való fogyasztása hozzájárulhat a gyomorcsavarodáshoz. Egy másik mítosz szerint a kutyatápot be kell áztatni, hogy fogyasztás után ne duzzadjon meg a kutya gyomrában. „A minőségi, extrudált szemcsék nem duzzadnak meg a vízben, a térfogatuk nem változik, ezért nem szükséges beáztatni őket” – mondja Martin.

Ha a kutyád sok vizet iszik – hasonlóan ahhoz, mint amikor túl sokat eszik –, az még nyugalomban, különösebb mozgás nélkül is gyomorcsavarodást okozhat. A gyomorcsavarodásra hajlamos kutyákra ajánlatos odafigyelni, és nem hagyni, hogy egyszerre megegyék az egész tál ételt. Ha a gyomruk nagyon tele van, az olyan gázokat szabadíthat fel, amelyek csavarodást okozhatnak. Gáz a gyomor megcsavarodása után is felszabadulhat. A csavarodás összeszűkíti a gyomor mindkét végét, megakadályozva a vér áramlását a szöveteken keresztül, és meggátolva az ételnek a nyombélbe való bejutását. Az étel nagyon gyorsan erjedni kezd a gyomorban, és a gyomor megduzzad, ami halálhoz vezethet” – magyarázza szakértőnk, Martin, hogy mi történik a gyomorcsavarodás során.

Martin hozzáteszi továbbá, hogy tipikus tünet a puffadt has, a nyálcsorgás és a hányás. Hozzáteszi, hogy gyomorcsavarodás esetén az egyetlen megoldás az állatorvosi beavatkozás. „Ha felmerül a gyomorcsavarodás gyanúja, azonnal és haladéktalanul keress fel egy állatorvosi klinikát" – zárja a szakember.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →