Babát várunk – mit gondol a kutya?

WAF Kft. tette közzé ekkor:

A kedvenc és legfontosabb családtagotoknak hamarosan vetélytársa érkezik. Hogyan fog vajon reagálni? Szeretni fogja a babát? Megpróbálja majd megharapni? Mi lesz, ha lelkileg nem tud megbirkózni vele? És ha te nem tudsz? 

Egy új családtag érkezésekor általában tele vagyunk kérdésekkel és aggodalommal. Ezek egyike, hogy vajon szőrös barátunk kijön-e majd az újszülöttel. Jó tudni, hogy aggodalmaink többsége megmarad gondolati szinten, és soha nem válik valósággá. De ha mégis szeretnél előre felkészülni, van néhány hasznos tippünk a számodra. 

Fontos megjegyezni, hogy ha a kutyád egyáltalán nincs hozzászokva a gyerekekhez, akkor jó lenne először megismertetni egy kisbabával. Ebben az esetben a semleges környezet működik a legjobban – tehát valahol a szabadban, vagy amikor meglátogattok valakit. Az első „beavatást” követően érdemes meghívni néhány gyermekes barátot az otthonodba. A kutya így a megszokott környezetében, a saját területén találkozhat a gyerekekkel. 

A következő fontos lépés a kutya szagokhoz szoktatása. Amikor megszületik a baba, kérd meg a családtagjaidat, hogy hozzanak babaruhákat és kendőket a kórházba. Öltöztesd a babát az előkészített ruhákba, a kendőt pedig használd a kicsi szájának megtörlésére etetés közben, vagy csak úgy takaróként. Ezután kérj meg valakit, hogy vigye haza a ruhákat és kendőket, és adja oda a kutyának, hogy megszaglássza. Oda is lehet adni a kutyának, hogy aludjon vele a fekhelyén. Ha lehetséges, a kórházi tartózkodás alatt minden nap küldj haza néhány használt ruhát. „Az érzelmek nagyon jól működnek a kutyáknál a szagláson keresztül, így ha látjuk, hogy a kutya morog a kendőre, már előre megtehetünk bizonyos óvintézkedéseket" – mondja Dr. Alexander Skácel kutyapszichológus. 

Semleges környezetben mutassuk be a babát a kutyának. Amikor hazaérsz a kisbabáddal, várj kinn a babával az autósülésben, és kérd meg a párodat, hogy vezesse oda a kutyát. Üdvözöld a kutyát, majd simogasd meg a babát, és hagyd, hogy a kutya megszaglássza a kezedet. Engedd, hogy megszaglássza a babát is. Adj neki néhány percet, majd menjetek be együtt. Fontos, hogy kerüld a túlzott figyelemfelkeltést, például ne mondj olyasmit, hogy „nézd, ki van itt” vagy „itt egy baba” stb. Viselkedj úgy, mintha a baba mindig is ott lett volna, ahhoz hasonlóan, mint a több kutyát tartó családokban. 

Végül, de nem utolsósorban arra kérünk, légy óvatos, mert a kutya mégiscsak egy állat, a gyerekek pedig nem mindig érzékelik a veszélyt. Soha ne hagyd gyermekedet egyedül semmilyen háziállattal!


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →