A macska életszakaszai

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Hogy egy macskának kilenc élete van? Sajnos, mint minden más élőlénynek, a macskáknak is csak egy életük van, ezért a lehető legjobban kell gondoskodnunk róluk, hogy a lehető leghosszabb és legteljesebb életet élhessék velünk. Megfelelő gondoskodással (és egy kis szerencsével) egy macska akár 18 évet is eltölthet mellettünk. Nézzük tehát, hogyan gondoskodhatunk a macskákról a legjobban életük minden szakaszában!

Ahogy mi, úgy a macskák is fejlődnek, és életük során különböző életszakaszokon mennek keresztül. Minden egyes szakaszban kissé eltérő igényeik vannak, és kissé eltérő törődést és gondozást igényelnek. Bár minden macska egyedi, a gazdik négy alapvető életszakaszra számíthatnak: a cicakorra, a serdülőkorra, a felnőttkorra és az időskorra.

Cica (az élet első 6 hónapja)

A cica korszak tele van örömmel és a körülöttünk lévő világ felfedezésével. A cicák minden nap új dolgokat tanulnak, és a leggyorsabb fejlődésen mennek keresztül. A legtöbb gazdi ilyenkor hozza haza új családtagját. A cicát először is meg kell ismertetni új otthonának működésével, meg kell tanítani a macskaalom használatára, és fokozatosan meg kell tanítani neki, hogy mit tehet és mit nem.

A cicák nagyon kíváncsiak és nem félnek semmitől. Ezért mielőtt hazavinnéd a cicát, szüntesd meg a cicákat fenyegető potenciális veszélyforrásokat és tedd biztonságossá számára az otthonod. Ilyenek például a mérgező növények, elektromos kábelek, nyitott ablakok vagy erkélyek.
Ahhoz, hogy a cica megfelelően fejlődjön és növekedjen, rendszeres és bőséges táplálékot kell biztosítani, amely elegendő energiát nyújt számára. Egy macskatáplálkozási szakértő szerint a minőségi fehérje a cicatáplálás alapja. A cicáknak szánt száraztáphoz friss húst, konzervet vagy tasakos eledelt is adhatunk. Martin Kváš egy cicatáplálással kapcsolatos interjúban hangsúlyozta, hogy a cica táplálásának alapja mindig a teljes értékű takarmány kell, hogy legyen. A cicák ráadásul inkább kis adagokban és gyakran esznek, ezért az az ideális, ha egész nap hozzáférnek a táplálékhoz.

Serdülőkor (6 hónap - 2 év)

A cuki cicakorszak után a macskák pubertásásnak időszaka következik. Ez az az időszak, amely alatt fizikailag és szellemileg is fejlődnek. Fokozatosan maguk mögött hagyják a cuki cicás külsőt, és felfedezik, hogy miről is szól a macskalét. Még mindig csordultig vannak energiával, és viselkedésükben egy kis vadállat ösztöneit kezdik követni. Előfordulhat, hogy macskád elkezd nemkívánatos viselkedési formákat mutatni, és fokozatosan megismerkedsz temperamentumos kedvenced különböző személyiségjegyeivel. Bár ez egy kicsit nagyobb kihívást jelenthet, ne állj le a nevelésével. A lényeg, hogy ne büntesd a macskát, hanem jutalmazd játékkal vagy jutalomfalattal!
Körülbelül egyéves korában itt az ideje, hogy a cicatápot felnőtt macskaeledelre cseréld.

A macska eléri az ivarérettséget, és ha nem gondolkodsz pároztatáson, akkor itt az ideje, hogy ivartalaníttasd. Az ivartalanítás után érdemes gondoskodni arról, hogy macskád olyan, ivartalanított macskáknak való eledelt kapjon, amely a húgyutak egészségére, valamint az ideális testsúly fenntartására összpontosít.

Felnőttkor (2 év - 10 év)

Körülbelül 2 éves korában a macska eléri az érettséget, amikor viselkedése stabilizálódik, és természete már nem sokat változik. Még mindig játékos és kíváncsi, de a korábbi időszakhoz képest jelentősen megnyugszik. Ha macskád lakásban él, motiváld őt játékra és mozgásra! A fizikai állapotára is jó odafigyelni, hogy ne hízzon túl sokat.
 
A szabadban élő macskákat valószínűleg teljes mértékben vadászösztönük hajtja, és előfordulhat, hogy zsákmányukat a küszöbödön hagyják. Ezért ügyelj a rendszeres féregtelenítésre, hogy megelőzd a kellemetlen paraziták terjedését.
 
Körülbelül 7 éves korában a macska kifejlett felnőtt korba lép. Néhány macskánál a viselkedés és az aktivitás változatlan marad. Más macskák lassabbak, jóval nyugodtabbak és sokat lustálkodnak. Ezért ebben az időszakban hajlamosabbak lehetnek a súlygyarapodásra, különösen a kevésbé aktív macskák, ezért tartsd szemmel a fizikai állapotukat és a szőrzet minőségét. Kedvezőtlen változások esetén ne félj állatorvoshoz vagy táplálkozási tanácsadóhoz fordulni.

Időskor

A tizedik életévvel a legtöbb macska az időskor szakaszába lép, amely előbb-utóbb kezd megmutatkozni. A macska természetes módon lelassul, több alvásra vágyik. Nem árt azonban odafigyelni azokra az egészségügyi problémákra, amelyekre az idősebb macskák hajlamosak lehetnek. Ezek közé tartozik a pajzsmirigy-túlműködés, a vesebetegség, a mozgásszervi problémák és a cukorbetegség. A rendszeres állatorvosi látogatások ezért ebben az időszakban is szükségesek.

A macskák mozgásképessége természetszerűleg romlik. Ezért gondoskodj arról, hogy könnyen eljusson kedvenc helyeire és a macskaalomhoz is. Valószínű, hogy a macska fokozatosan elveszíti érdeklődését az öngondoskodás iránt. Ezért fordíts több figyelmet és időt szőrzetének és karmainak ápolására. A szőr rendszeres kefélése ebben a korban elengedhetetlen.
 
Ahogy a macska idősödik, úgy változik a táplálkozási igénye is, és fokozatosan elveszítheti étvágyát. Ezért idős macskáknak való eledelt adj neki, amelyből minden olyan tápanyagot és vitamint megkap, amely támogatja az egészséget idősebb korban. Az étvágyat az immunitást erősítő vitaminpasztával is fokozhatod, amely még a legválogatósabb macska számára is ellenállhatatlan!
 
Idős korára a macskád bújósabb is lesz, és több szeretetet és figyelmet igényel majd tőled! Imádni fogja az együtt töltött időt a kanapén a TV előtt!

 


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →